İçindekiler
Sertleşmeme sorunu-iktidarsızlık hakkında merak edilenler
“Eskiden her sabah sertleşirdi, artık olmuyor. Geçen akşam da ilişki sırasında sertleşmeme sorunu – iktidarsızlık ile karşılaştım, hangi doktora gidebilirim?”
Buna benzer şikayetler oluşmaya başladıysa kontrol zamanı gelmiş demektir. 10 soruda sertleşmeme sorunu-iktidarsızlık yazısını “okuyarak neler yapacağını öğrenebilirsin. Eğer ciddi anlamda sağlık problemleri yoksa hayatında yapacağın ufak değişikliklerle sorunun üstesinden gelmen mümkün.
Sertleşmeme sorunu – iktidarsızlık nedir?
Yukarıda verdiğim örneklerle başlayıp kalıcı hale gelebilen 40 yaş üstü hastalıktır. Penis’in sertleşmemesi ya da sertliğini uzun süre koruyamaması olarak tanımlanır. Erkekler arasında yaygın olarak görülür, bu nedenle fazla önemsenmediği olur. Ancak ereksiyon olamamak sorununa sadece cinsel işlev bozukluğu olarak bakmak doğru değildir. Farklı hastalıkların da habercisi olabilir.
Yeryüzünde yaşayan 40-70 yaş arası erkeklerin neredeyse yarısı iktidarsızlık sorunuyla karşılaşmaktadır. Kimileri geçici olarak problemle yüzleşirken kimileri süreci daha ağır yaşamaktadır. Fiziksel sağlık bozukluğunun yanında sosyalleşme açısından da sorunlar yaratmaktadır. Yapılan araştırmalar Türkiye’de sertleşememe sorununun görülme sıklığının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ortaya koymuştur.
İktidarsızlığın farklı sebepleri olabilir. Geçici ya da bir iki kere sorunla karşılaşıldığında genelde önemsenmez. Ancak sürekli olarak tekrarlandığında incelenmesi gereken durum olarak ortaya çıkar.
Sertleşme bozukluğu kaç yaşında görülür?
İktidarsızlık genellikle 40 yaş üstü erkeklerde görülür. Türkiye’de 40 yaş üstü erkeklerde sertleşme bozukluğu görülme oranı %65’in üzerindedir. Orta yaş üstü her 100 erkekten 65’inde sertleşmeme sorunu gözlenmektedir. Ülkemizde Dünya geneline göre daha fazla gözükmesinin ekonomik ve sosyolojik nedenleri vardır.
Yaş aldıkça problemin görülme sıklığı da artmaktadır. Beslenme alışkanlıkları, spor ve egzersiz, çalışma koşulları zamanla probleme yol açabilmektedir. Daha erken yaşlarda görülen sorunların psikolojik kaynaklı olma ihtimalinin yüksek olduğu üzerinde durulmaktadır.
İktidarsızlığın spor ve egzersizle ilgisi var mı?
Sertleşmeme sorunu genellikle sabit ve hareketsiz hayat tercih edenlerde daha sık görülmektedir. Ekonomik ve sosyolojik etkileri genellikle tetikleyici rol oynamaktadır.
Ekonomik yeterlilik azaldıkça sağlıklı beslenmekten uzak yaşam koşulları ortaya çıkar. Bilinçli ve sağlıklı yaşam koşullarının takip edilmediği gündelik hayat farklı hastalıkları beraberinde getirirken iktidarsızlığa da sebep olabilir.
İktidarsızlık neden olur?
Sertleşmeme sorunundan önce sertleşme nasıl olur? Sorusunun cevabını vermek daha mantıklı gözüküyor.
Erkeklerin cinsel birleşme sırasında sertleşmesi gerekir. Sinir sistemine bağlı olan penis fiziksel ya da duygusal olarak uyarıldığında ereksiyon gerçekleşir. Sertleşme için penis içinde bulunan silindir şeklindeki odacıklara kan pompalanması gerekir. Pompalanan kanın basıncıyla penis sertleşir.
Sertleşmeme sorununda kan penisteki odacıklara ya hiç ya yeteri kadar ya da hiç gönderilmez. Üç durumda da sağlıklı sertleşmeden söz edilemez. Kalp ve damar hastalıkları, şeker (diabet) gibi rahatsızlığı olanlarda kan akışında sorun meydana geldiğinden sertleşme bozukluğu görülebilir. Bunun dışında yine bazı rahatsızlıklar soruna neden olabilir.
Fiziksel olarak problem olmadığı durumlarda duygusal ve psikolojik olarak etkiler söz konusudur. Aşırı stres, yorgunluk ereksiyon oluşumunu engelleyebilir.
Alkol, sigara vb. diğer maddeler iktidarsızlık yaratan diğer etkenlerdir. Kısacası sertleşmeme sorunu farklı sebeplerden oluşabilir.
Erektil Disfonksiyon olan birisi ne yapmalıdır?
Erektil Disfonksiyon – Sertleşmeme Sorunu ya da iktidarsızlık sebeplerinin iyi araştırılması gerekir. Türk insanı internet’ten okuduğu bilgilerle kendisine teşhis koyma konusunda son derece başarılıdır. Ve bence yapılan birinci hata kendi kendine teşhis koymaktır. İkinci hata ise kulaktan dolma bilgilerle bu sorunun çözümüne yönelik ilaç kullanımıdır.
Sertleşmeme sorunu geçici sürelerle yaşanabilir. Erkeğin içinde bulunduğu durum, yorgunluk, stres, duygusal problemler ereksiyon bozukluğuna yol açabilir. Ama sorun tekrarlar hale gelmiş ise uzman hekime muayene olunmalıdır.
Sertleşmeme sorunu hangi doktora gidilir?
Aile doktoru ya da ürolog ile görüşülmelidir. Durum doktora anlatıldığında gerekli araştırmalar ve tetkikler yapılarak sebepler ortaya konulabilir. Ürolog gerekli gördüğünde aşağıdaki hastalıkların teşhisi için başka branşlara yönlendirme yapabilir.
- Kalp ve damar hastalıkları
- Diyabet
- Penis veya pelvik bölgede hasar olup olmadığı
- Hormon eksikliği
- Sinirsel rahatsızlıklar
- Depresyon
- Özgüven eksikliği
- İş ve özel hayat baskısı
- Kullanılan ilaçlar
- Sigara ve alkol kullanımı
Doktor muayenesinden sonra ilgili branşlarda kendi uzmanlık alanlarında teşhislerini koyarak tedaviye başlarlar.
Sertleşmeme sorunu ilaçla mı düzelir?
Tedavi amaçlı olarak kullanılan ilaçlar vardır. Ancak doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır. Yukarıda bahsedilen rahatsızlıkların soruna neden olduğu ortadayken sadece penis sertleşmesini sağlayacak ilaçları kullanımı tehlikeli olacaktır. Çoğu zaman ilaç kullanmadan tedavi başarı sağlamaktadır.
Özellikle hareketsiz yaşam, spor ve egzersiz yapmamak ve yanlış beslenme alışkanlıkları kazanmak gibi durumlarda ortaya çıkan sorun ufak değişikliklerle ortadan kaldırılabilmektedir.
Ayrıca kullanılan bazı ilaçların da sertleşmeme sorunu gibi yan etkileri de olabilmektedir. Bu nedenle ilk olarak doktora muayene olmalı ve sebep net olarak ortaya konmalıdır. Eğer fiziksel herhangi bir sorun yoksa dengeli beslenme, spor ve egzersizle sertleşme problemine son verilebilir. Erkeğin beslenme ve spor düzeninde yapacağı değişiklikler sadece cinsel hayatını değil, tüm yaşantısını da olumlu yönde etkileyecektir.
İktidarsızlık nasıl tedavi edilir?
İktidarsızlık tedavi yöntemleri teşhise göre değişmektedir. Eğer doktor pelvik bölgede fiziksel sorunlar tespit ederse ameliyatı tercih edebilir. Ya da ilaç tedavisine başlayabilir. Ancak özellikle altını çizerek belirtmek istiyorum ki; Doktor reçetesi olmadan kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmayın. Çünkü kullanılan ilaçların başka yan etkileri de olabilir.
Günlük hayat içinde kendine yeteri kadar vakit ayırıp beslenmene ve egzersizlere dikkat etmiyorsan sertleşmeme sorunu yanında başka hastalıklara da davetiye çıkartıyorsun demektir. Yukarıda önerdiğim kitap tamamen doktor kontrolünden geçtikten ve ağır rahatsızlıkların olmadığı tespit edildikten sonra sorundan kurtulmak için kullanılabilir.
Az öncede bahsettiğim gibi sertleşme kan akışı ile gerçekleşir. Eğer vücutta kan dolaşımını sağlayan damarlar işlevlerini yerine getiremezse penise yeteri kadar an gitmeyecektir. Aynı şekilde hormon yetersizliği de iktidarsızlık üzerinde etkilidir.
Kısacası hayatında yapacağın ufak değişikliklerle sertleşme problemi tedavisi mümkün.
Sertleşmeme sorunu bitkisel tedavisi var mı?
Bitkisel tedavi arayışı doğal çözümlere olan ilgiden kaynaklanıyor. Ama şunu belirtmek gerekir ki öyle; “1 bardak bundan iç şifa olacak hemen düzeleceksin yaklaşımlarına inanmıyorum”. Bitkisel çözümler vücudu güçlendirip sağıklı kalmaya yardımcı olur ama tek başlarına bir yere kadar etkili olabilirler. Örneğin şeker hastalarını ele alalım. Şeker hastalarına brokoli önerilir. İçindeki etken maddeler şeker dengesini sağlamakta yardımcı olur. Dikkat et lütfen yardımcı olur deniyor. Yani şeker hastaları, brokoli bu işi çözer diyerek; baklava, çikolata, beyaz ekmek, kavun, karpuz yiyerek hayatına devam edemezler. Şekerden uzak dururken kanda dolaşan şekeri dengelemek için bitkisel besinler tüketerek sağlıklı olmak yolunda adım atabilirler.
Yukarıda söylediklerim fiziksel sorun olmadığı tespit edilen erkekler içinde geçerli. Sertleşme sorununa olan etkenleri ortadan kaldırmak gerekir. Ondan sonra kan dolaşımına iyi gelen bitkisel besinleri tüketmek anlamlı olur.
Sertleşmeme sorunu için yardım mı arıyorsun?
Şu ana kadar biraz bilimsel biraz dost sohbeti yaptık. Bundan sonrasında daha samimi konuşmayı tercih ediyorum. Temelde ciddi fiziksel rahatsızlıklar yoksa sertleşmeme sorununun temelinde tercih ettiğin yaşam biçimi yatmaktadır. Bunu söylerken ciddi psikolojik temelli sorunları ve fiziksel problemleri bir kenara koyuyorum. Çünkü onların tedavisini tek başına yapamazsın.
Çoğu meslek gurubunda çalışan insanlar hareketsiz şekilde ömürlerini geçiriyorlar. Ekonomik şartlar insan hayatı üzerinde değişik etkiler bırakıyor. İktidarsızlığın ortaya çıkmasında paranın tuhaf bir etkisi var.
- Parası olmayan: Beslenme şartlarına çok fazla dikkat edemiyor. Çalıştığı ağır ve stresli işler onun üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor.
- Parası olan: Nasılsa param var diyerek dengeli beslenmek yerine ayak üstü yemekleri ya da restoranlarda ağır yemekleri tercih ediyor. Öte yandan bakkala bile arabayla gidip yerinden kalkmak istemiyor.
Durum böyleyken vücut sağılığı olumsuz olarak etkilenmeye başlıyor. İlk başlarda ya da genç yaşlarda kendisini pek etmiyor. ancak yaş ilerlemeye başladıkça etkiler de kendini gösteriyor. Mesela önce tansiyon oynamaya başlıyor. Ya da ün içinde yorgunluk belirtileri ortaya çıkıyor. Genel olarak doktora gitme alışkanlığımız olmadığı için sağdan soldan gelen bilgilerle “Bende de vardı… Şöyle yaptım düzeldi…” şeklindeki tavsiyelere kulak veriyoruz. Ama aslında sadece kendimizi kandırıyoruz.
Geçen gün siteye gelen maili de eklemek istiyorum. Belki benim sözlerim ya da çevrendekilerin sözleri yeterli gelmiyordur. Bir de hiç tanımadığımız birinden dinleyelim.
Merhabalar,
Öncelikle sitedeki yazıları okuduğumu söylemek isterim. Çoğu tam olarak benim yaşadıklarımı özetliyor. Özellikle de şu “Sertleşmeme sorunu” olarak kaleme aldığınız yazı.
Ben masa başı sabit işi olan bekar bir adamım, yaşım 43. Sabah 9 akşam 18 masanın başından kalkmıyorum. Arada yemeğe gidiyorum sadece. İlk defa geçen gün başıma geldiğinde acayip sinir olmuştum. O güne kadar bana olmaz diyerek bildiğim hayata devam ettim. Tabi doğal olarak hemen sağı solu araştırmaya başladım. Okuduklarım beni iyice tedirgin etti. “Yahu kime gidebilirim? Sertleşmeme sorunu için hangi doktora görünebilirim? Nasıl gidilir?” diye kendi kendime sorular sorup 2 hafta erteledim.
Tabi bu arada kafamda bir dünya soru oluştu. Psikolojik olarak da kendimi kötü hissetmeye başlamıştım. Strese girdikçe işler daha da kötü hale geldi. Çözüm değil sorunun parçası olmuştum. Sertlik sorunu yaşadıkça psikolojim bozuldu, psikolojim bozuldukça sosyal hayatımda sekteye uğradı. Öyle cahil insanda değilim. Ama çaresiz hissettim kendimi. Sitelerden aldığım bilgileri uyguladım sonuç elde edemedim.
Sonunda doktora gitmeye karar verdim. Önce nasıl göstereceğim vs diye düşünürken gittiğimde işin hiç de öyle olmadığını gördüm. Doktor bana sorular sordu, olayın fiziksel rahatsızlıktan kaynaklanmadığını kandaki değerlerimin iyi olmadığını söyledi. Bana yapacaklarımı anlattı. Olayın psikolojik boyutu ise başarı kazandıkça düzelmeye başladı.
Doktorun verdiği bilgiler ışığında kendime program aramaya başladım ve sertleşme programına son kitabını buldum. Kitapta yazılanlarla bilgilendim ve verilen programı uygulayarak sertleşmeme sorununu yendim. Size teşekkür etmek istiyorum.
He bu arada hayatımı baştan aşağı değiştirmedim sadece olması gereken doğru ve fak adımları atmam yeterli oldu.
Kısacası şunu söylemek istiyorum.
- Eğer düzeli egzersiz yapmıyor ve nereden başlayacağını bilmiyorsan
- Eğer yediğin besinlere dikkat etmiyor ve ne yiyeceğini bilmiyorsan
- Eğer sigara ve alkol kullanıyorsan
- Eğer bilip bilmediğin ilaçları doktor tavsiyesi olmadan kullanıyorsan
- Eğer iş hayatında stresten uzak duramıyorsan
- Eğer uyku saatlerine dikkat etmiyorsan
Sorunun kendiliğinden düzeleceğini düşünmek hayalcilik olur.
Şeker ya da kalp ve damar hastalıklarının çoğunda temelinde beslenme ve hareketsiz gündelik yaşamın olduğunu biliyoruz. Damarlarımız kan vücut içinde dolaştıran sistemdir. Yağlı beslenerek, karbonhidrat tüketerek damarların daralmasına sebep oluyoruz. Görevini yerine getiremeyen damarlar giderek daralmaya ve daha az kan taşımaya başlıyorlar.
Öte yandan iktidarsızlık ve erken boşalma problemi birbirini tetikleyen cinsel işlev bozuklukları olabilir. Sertliği koruyamayacağını düşünen erkek erken boşalma eğilimi içinde olabilir. Ya da tersinden bakarsan erken boşalma sorunu yaşayan erkek isteğini kaybedip sertleşmeme sorunu yaşayabilir. Mutlu cinsel hayat için her ikisinin de tedavi edilmesi gerekir. Erken boşalma sorunu ile ilgili olarak aşağıdaki benzer konulardan Erken Boşalmak Tercihtir yazısını okuyabilirsin.
Sertleşmeme sorunu için yardım arıyorsan önce doktora giderek muayene olmalısın. Ondan sonra düzenli beslenip, spor ve egzersize önem vermelisin. Sertleşme problemine son kitabını okumanı tavsiye ederim. Bir plan ve program dahilinde hayatını nasıl değiştirip mutlu seks yaşamına sahip olacağını öğrenebilirsin.
Benzer Konular: