İçindekiler
Sertleşme Bozukluğu Nedir?
Sertleşme bozukluğu tanısını ancak uzman hekimler koyabilirler. Ancak; farklı dönemlerde sürekli ya da tekrarlayan şekillerde sertlik sağlayamamak veya cinsel birleşme sırasında sertliği koruyamamak, yeteri kadar sertleşememek, Erektil Disfonksiyon ( Ereksiyon problemi) olarak adlandırılır.
Cinsel birleşmenin hemen öncesinde sertlik yakalanırken, birleşme sırasında sertliğin korunamaması da sertleşme bozukluğuna girmektedir. Cinsel birleşme sırasında yaşanan sorunlar kendini tatmin ( mastürbasyon) esnasında olmayabilir.
Sertleşme Bozukluğunun Yaşı Var mıdır?
Sebeplere baktığımızda karşımıza; Kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite vb. fiziksel etkenlerin çıktığını görüyoruz. Bu sebeplerde bize genellikle ileri yaşlarda görülme sıklığının neden fazla olduğunu izah edebiliyor. Ancak ereksiyon problemleri hemen hemen her yaşta görülebilir. Fiziksel (bedensel) ya da ruhsal etkiler sebebiyle erkeklerin hemen hemen hepsi hayatlarının bir bölümünde bu durum ile karşı karşıya kalırlar.
İleri yaşlarda görülen yukarıda belirtilen hastalıklar riski artırır. Genç yaşlarda ise genellikle psikolojik etkiler sebebiyle ortaya çıkar. Mesela; yeteri kadar ilgi ve tecrübeye sahip olmayan erkeklerde “Gerdek gecesi” korkusu sebebiyleortaya çıkabilir. Ya da iş hayatının aşırı stresli olması, duygusal travmalar, depresyon gibi sebeplerde sertleşme bozukluğunun ortaya çıkmasına sebep olan psikolojik etkilerdir. Psikolojik etkiler yaş durumuna bakmaksızın erkekleri olumsuz yönde etkileyebilir.
Sertleşme Bozukluğu Ne Kadar Sıklıkta Gözükür?
Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozuklukları arasında birinci sırayı “Erken Boşalma” alırken ikinci sırayı ise “Sertleşme Bozukluğu” almaktadır. Tedavi başvurusu açısından bakıldığında ise roller değişmektedir. Çünkü erekte olamamak cinsel birleşmeyi doğrudan etkilemektedir. Erken boşalma sorunu ise erkekler tarafından bir nebze de olsa görmezden gelinmektedir. Halbu ki cinsel hayatta mutluluğun yakalanması, özgüvenin sağlanması her iki cinsel işlev bozukluğunun tedavisi ile mümkün olabilmektedir.
Erken boşalmanın gizli nedenleri arasında sertleşme bozukluğu da gösterilmektedir. Erken yakaladığı sertliği koruyamamak endişesi ile hemen boşalmak isteyebilir.
Sertleşme problemi erkeklerin %10-30’unda görülebilir. Yaşla birlikte oranın da büyüdüğünü görebiliriz. Yapılan araştırmalar. 40-70 yaş bandında oranın %50 seviyelerine geldiğini göstermektedir.
Sertleşme Bozukluğu ve İlaç Tedavisi
Sertleşme probleminin sebeplerine göre doktor tavsiyesi ile kullanılan ilaçlar vardır. Örneğin testosteron hormonunun salgılanmasını artırmak adına farklı ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Eğer erkeği hormon düzeyleri normal ise ilaçların faydası olmayacaktır. Sertleşme sorununun temelinde penise kan akışının gelmemesi ya da yeteri kadar gelmemesi yatmaktadır. Alınan ilaçlarla penis damarları genişletilmekte ve kan akışı hızlandırılmaktadır.
İlaç tedavilerindeki başarı doğru teşhise bağlıdır. Farklı hastalıklara yönelik ilaçların da yan etkilerinin sertleşme sorununa yok açtığı bilinmektedir. Farklı ameliyatlar ve rahatsızlıklar sonrasında alınacak ilaçlara dikkat etmek gerekir.
Piyasada satılan bazı mucizevi hapların pek çok yan etkisinin olduğu bilinmektedir. Kalp krizi vb. ölümle sonuçlanan vakalara rastlandığı da bilinmektedir. Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Farklı ilaçların kullanımı hem genel sağlığı hem de cinsel sağlığı tehdit etmektedir. Ayrıca setleşme bozukluğunun giderilmesi için kullanılan ilaçlar hemen herkeste aynı etkiyi göstermez. Sertleşme problemi yaşamayan erkeklerin yüksek performans hedefiyle ilacı almaları etkiyi artırmayacaktır.
Sertleşme Bozukluğu Sebepleri
Fiziksel ve psikolojik olarak ayırmıştık. Hangisinin sebep olduğunun iyice araştırılması gerekir. Bazı durumlarda her iki etken birden soruna sebep olabilir. . Performans kaygısı kendi içinde kendini besleyerek soruna yok açabilmektedir. Cinsel bilgisizlik, ilişki sırasında yaşanan sorunlar vb. gibi etkenler de psikolojik olarak sertleşmeyi engeller.
Fiziksel etkenlere baktığımızda damarlardaki kan akışını engelleyen her türlü rahatsızlık probleme neden olabilir. Aslında problem başlangıçta doğru incelenirse ileride meydana gelebilecek hastalıkların da önüne geçilmesinde faydalı olabilir.
Sertleşme Bozukluğu Olan Biri Ne Yapmalı?
Eğer durum geçici olarak görülmüşse (stres, alkol kullanımı) bir sonraki ilişkisinde olmayacağına inanmalı ve psikolojik olarak kendini baskı altına almamalıdır. Diğer fiziksel sebepler için doktor kontrolüne girilmeli altta yatan sebepler tam olarak araştırılmalıdır. Psikolojik olarak da destek alması gerekecektir.
Ancak erkeğin genel sağlığını düzeltmek adına yapabilecekleri de vardır. Genel sağlığını ve kan akışını düzelterek erektil disfonksiyonun önüne geçebilir. Genel sağlığını düzeltmek için yapılması gerekenler tavsiye niteliğinde “Sertleşme Problemine Son” kitabında el alınmış. Kitabı okuduğumuzda gerçekten mantıklı adımlar atıldığını görebiliyoruz. Kitabı okumak için buraya ya da aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.
Genelde erkekler problemle karşılaştıklarında eşlerinden saklama yöntemini seçerler. Aslında zaten var olan sorunların üzerine yeni bir psikolojik etki eklemek anlamına gelen bu davranış eşler arasındaki güveni de incitebilir. Erkek eşinden uzak durmaya çalışırken eşi de erkeğin hayatında başkasının olup olmadığından şüphe etmeye başlar. İşler her iki taraf içinde zorlaşmaya başlar. Bu nedenle sertleşme bozukluğu yaşayan erkeklere durumu eşlerine anlatmaları tavsiye edilir.
Benzer Konular: